
معرفی درب های ساختمانی
دربهای ساختمانی، عناصر حیاتی و غیرقابل اجتناب در هر ساختمانی هستند که نقش بسزایی در زیبایی، امنیت و کارکرد ساختمان ایفا میکنند. این دربها، حائز اهمیت هستند در جلوگیری از ورود عوامل محیطی متنوع مانند صدا، گرما، سرما و حتی دزدان. اما این فقط بخشی از داستان است. دربهای ساختمانی، با طراحی و مواد متنوعی که برای ساخت آنها استفاده شده، میتوانند فضایی خاص و منحصر به فرد را در ساختمان به وجود آورند. از دربهای چوبی گرم و خوشایند گرفته تا دربهای فلزی با طراحی مدرن و صنعتی، هر کدام خود دارای جاذبههای منحصر به فردی هستند. در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی و معرفی انواع متنوع دربهای ساختمانی بپردازیم.
انواع درب ساختمان ازنظر جنس
با توجه به اهمیت طراحی و زیبایی در ساختمان، دربهای ساختمانی در انواع متنوعی از مواد تولید و به بازار عرضه میشوند. در این میان، قطعاً دربهای چوبی به دلیل ظاهر کلاسیک و زیبایی که دارند، همیشه مورد توجه قرار گرفتهاند. در حقیقت، دربها به طور کلی بر اساس مواد سازنده آنها شامل:
۱. درب ساختمان چوبی
به طور کلی، این نوع از دربها دارای سطح صافی هستند و روی آنها با استفاده از یک روکش چوبی یا با استفاده از رنگ پوشانده میشود. مزیت این روکشها این است که جلوی آسیب رسیدن به چوب را میگیرند. البته برخی از مدلهای درب چوبی بدون روکش به بازار عرضه میشوند و برای برخی طراحیهای خاص مناسب هستند. البته این دربها نیز نیازمند پولیشکاریهای مخصوص هستند، در غیر این صورت به سرعت آسیبهای جدی خواهند دید. در کنار این موارد، لازم به ذکر است که استفاده از این نوع درب هزینهبر است، زیرا علاوه بر هزینه خود درب چوبی، هزینهای نیز بابت نصب روکش از شما دریافت میشود. درب چوبی خود به چند دسته تقسیم میشود که یکی از آنها درب تمام چوب است که در این مدل به دلیل زیبایی چشمنوازی که دارد از زمانهای گذشته نیز طرفداران زیادی داشته است. اما از طرفی، بالا بودن قیمت این نوع از درب چوبی باعث شده تا مشتریان خاص خود را داشته باشد.

۲. درب ام دی اف
از مدل های دیگه درب چوبی، دربهای ام دی اف هست که علاوه بر داشتن یک لایه چوبی میانی، از چوب روسی ساخته شدهاند و توسط دستگاه سی ان سی و بدون دخالت دست، طرحهایی بر روی این دربها طراحی میشود. جالب است بدانید که انواع ظریفتر این طرحها بر روی درب نوع ام دی اف حکاکی شده و بسیار کاربردی و زیبا هست
۳. درب اچ دی اف
مدل دیگری از درب چوبی که در سری دربهای داخلی ساختمان قرار دارد، دربهای اچ دی اف هستند که از نوعی تخته فیبر ساخته شدهاند و به دلیل بافت فشرده چوبی که دارند، رنگ پذیری کمتری روی آنها انجام میشود. البته باید اشاره کرد که دربهای اچ دی اف نسبت به درب چوبی ام دی اف، مقاومت بیشتری دارند. همچنین، درب چوبی اچ دی اف به دلیل قیمت مناسبی که دارد، یکی از محبوبترین انواع درب داخلی ساختمان است.
۴. درب هیبریدی
این دربها در ظاهر به دربهای چوبی شباهت دارند، اما در واقع از جنس فوم ساخته شدهاند. میتوان گفت که دربهای هیبریدی، نسل جدیدی از دربهای چوبی هستند. این دربها با روکش چوبی، مناسب برای اکثر تمهای طراحی هستند. در عین حال، جنس داخلی فوم آنها، باعث افزایش عمر مفید این نوع دربها میشود. این دربها مانند دربهای چوبی، فقط برای ورودی ساختمان مناسب هستند و بهتر است در مکانهای دیگر استفاده نشوند. پولیشکاری این دربها نیز بسیار مهم است، زیرا در صورت عدم رعایت نکات کلیدی در مورد پولیشکاری، دربهای هیبریدی به سرعت دچار مشکل خواهند شد.
۵. درب استیل
همان طور که میدانید، این دربها کاربردهای محدودی دارند و عموماً برای ورودی آپارتمانها استفاده نمیشوند. رنگ استیل معمولاً با طرحهای استاندارد هماهنگی ندارد و به همین دلیل برای فضای داخلی ساختمان چندان مناسب نیست. البته ممکن است شما از طرحهای خاصی استفاده کرده باشید که رنگ استیل برای آن طرح مناسب باشد و بتوانید از آن استفاده کنید. از سوی دیگر، دربهای استیل امنیت بسیار خوبی دارند و معمولاً در محیطهای غیرمسکونی کاربردهای بیشتری دارند. به طور کلی، نگهداری و نصب این دربها کار آسانی نیست چراکه درب استیل باید حتماً به خوبی آبکاری شده باشد، در غیر این صورت، خیلی زود رنگ و کیفیت ظاهری خود را از دست میدهند. انواع دربهای استیل به شرح زیر میباشند که شامل:
درب های استیل نرم
به طور کلی، فریم پایه این نوع درب از قوطیهایی ساخته شده که به صورت افقی و عمودی با هم جوش داده شدهاند. این فریم حداقل شامل دو قید عمودی و سه قید افقی است و بر روی این فریم، یک ورق نرم از جنس استیل به عنوان روکش نهایی نصب شده است.
درب استیل موج دار
ساختمان این نوع دربها مشابه دربهای استیل نرم است، اما در مرحله نهایی ساخت، از ورق استیل با الگوی موجدار استفاده میشود.
درب های فلزی توخالی
دربهای فلزی توخالی از چارچوبی عمودی و افقی ساخته شدهاند که با مقاطع به شکل T تقویت شدهاند.
درب های فلزی کاور شده با روکش
این نوع دربها از ترکیب فلز توخالی و درب چوبی ساخته شدهاند که با استفاده از ورق استیل از داخل به یکدیگر متصل میشوند. در این حالت، هوا بین ورق و فریم گیر کرده و همین امر باعث میشود که درب عایق بشود. علاوه بر این، حضور هوا باعث میشود که شعلههای آتش نتوانند به درون درب نفوذ کنند، بنابراین میتوان این درب را درب ضد حریق نیز خواند.
۶٫ درب پی وی سی
معمولاً این نوع دربها دارای روکش چوبی هستند و به همین خاطر در کاربردهای خانگی از آنها استفاده میشود. از آنجا که این نوع درب ساختمانی دارای مقاومت و امنیت بسیار خوبی است، بنابراین در بخشهای خارجی ساختمان نیز از آن استفاده میکنند. یکی از ویژگیهای دیگر این دربها این است که قیمت آنها نسبت به دربهای چوبی کمتر است و افرادی که میخواهند درب ساختمانی با صرفه اقتصادی برایشان داشته باشد، معمولاً این نوع درب را انتخاب میکنند. از دیگر مزیتهای دربهای پی وی سی، سبک بودن و مقاومت در برابر رطوبت آن است، لذا یکی از بهترین گزینهها برای پروژههای اقتصادی محسوب میشود.
۷. درب آلومینیومی
این نوع درب به خاطر وزن سبک خود، از دربهای ساختمانی مورد استفاده فراوان است و به همین دلیل، امروزه در صنعت ساخت و ساز به طور گستردهای از آن استفاده میشود. یکی از ویژگیهای برجسته این محصول این است که مقاومت بالایی در برابر شرایط آب و هوایی نشان میدهد. دربهای آلومینیومی عموماً برای کاربردهای داخل ساختمان، به ویژه سرویسهای بهداشتی و محیطهای مرطوب، بسیار مناسب هستند. البته، دربهای آلومینیومی قابلیت رنگآمیزی نیز دارند و ممکن است برای کاربردهای دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این ویژگیها، به دلیل اینکه دربهای آلومینیومی دارای قیمت بسیار مناسبی نسبت به سایر دربها هستند، هم به عنوان درب داخلی و هم خارجی مورد استفاده قرار میگیرند.
۸. درب ترکیبی
به طور کلی، این نوع دربها از محبوبترین محصولات در بین انواع مختلف دربهای ساختمانی هستند. دربهای ترکیبی که با استفاده از چندین نوع ماده قابل ساخت هستند، در طراحیهای متفاوت کاربرد دارند. در واقع، این دربها به دلیل استفاده از مواد فلزی، سنگی و چوبی، میتوانند به هر نوع سلیقهای رضایت بخشند. همچنین، این دربها قابلیت استفاده در بخشهای متنوع داخل آپارتمان را نیز دارند. باید اشاره کرد که دربهای ترکیبی نسبت به سایر انواع دربها گرانتر هستند و نصب این دربها نیز کار سختتری نسبت به سایر انواع آن است.
۹. درب شیشه ای
معمولاً این نوع دربها برای استفادههای غیر خانگی مناسب هستند. دربهای شیشهای برای مکانهایی که تردد زیادی دارند، مناسب هستند و عمدتاً از جنس رفلکس ساخته میشوند. دربهای شیشهای امنیت زیادی ندارند، بنابراین نمیتوانند به عنوان دربهای اصلی یا برای مکانهای مهم استفاده شوند. دربهای شیشهای قابلیت طراحی با هر نوع طرح و رنگی را دارند، بنابراین برای زیباسازی بسیار مناسب هستند.
درب ضد حریق
دربهای ضد حریق به خاطر اینکه قابل اشتعال نیستند، معمولاً در راهروها مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع، این دربها به همین دلیل در مسیرهای عبور و مرور استفاده میشوند که در صورتی که شعلههای آتش به این مسیرها برسند، افراد حاضر در ساختمان با رسیدن به پشت درب ضد حریق میتوانند خود را در امان از شعلههای آتش نگه دارند و شعلههای آتش در پشت درب باقی بمانند؛ بنابراین، این نوع از دربها از جمله مهمترین عناصر در بحث امنیت محیط محسوب میشوند.
مقاومت به آتش در درب های ضد حریق
اما دلیل اینکه چرا این نوع از دربها ویژگی ضد حریق را دارند چیست؟ پاسخ به این سوال ساده است، در واقع به طور کلی هر نوع درب از چهارچوب، یراق آلات، شبکه داخلی و سایر قطعات ساخته شده است و اگر سازنده، تمام این قطعات را به صورت ضد حریق تولید کند، در نتیجه یک درب ضد حریق آماده خواهد شد.
ویژگی درب های ضد حریق
دسترسی آسان
این نوع از دربها به عنوان مسیرهای فرار در موقعیتهای خاص مثل آتشسوزی استفاده میشوند و معمولاً رنگ آنها قرمز روشن است تا در موقعیتهای اضطراری قابل مشاهده باشند. همچنین، امکان باز کردن آنها با فشار دادن دستگیره در زمان بروز آتش وجود دارد.
مقاومت در برابر آتش
عامل مهم در تولید این نوع از دربها، میزان مقاومت آنها در برابر آتش است که این مقاومت یک معیار برای اندازهگیری نرخ عدم آسیب دیدن و عدم تغییر شکل در یک بازه زمانی معین میباشد.
فشردگی هوا
این نوع دربها دارای مسیر خروجی امن از منطقه آتشگرفته هستند، بنابراین مهم است که از نفوذ دود به محل خروجی امن جلوگیری شود. به همین منظور، دربهای ضد حریق به عنوان عایق در برابر دود عمل میکنند.
انواع درب های ضد حریق
به طور کلی، دربهای ضد حریق در انواع و مواد مختلفی عرضه میشوند که در این قسمت به توضیح درباره هر یک از این دربها خواهیم پرداخت:
درب ضد حریق فلزی
به طور کلی، دربهای ضد حریق فلزی شامل درب و چهارچوب فلزی هستند. روکش استفاده شده برای چهارچوب و درب از جنس ورقهای فولادی گالوانیزه است و در داخل درب ضد حریق، مادهای مهم استفاده میشود که تا دمای ۸۰۰ درجه در برابر حرارت و دما مقاومت نشان میدهد. همچنین، برای یراق آلات مورد استفاده در این درب ضد حریق، باید از مادهای استفاده شود که در برابر آتش مقاومت بالایی داشته باشد و از درزگیری استفاده شود که مطابق با استانداردهای حریق باشد. چراکه درزگیرها نقش بسیار مهم و بسزایی در جلوگیری از خروج دود و گازهای سمی ناشی از آتش سوزی به بیرون ایفا میکنند. دربهای ضد حریق فلزی دارای ضخامت ۵.۵ سانتیمتر هستند و به دلیل ضخامت بالای درب، امکان نصب درب فلزی بر روی چهارچوب چوبی وجود ندارد. از دیگر مسائل مهمی که باید در نصب و استفاده از درب ضد حریق فلزی به آن توجه داشت، استفاده از رگلاژ صحیح است.
درب ضد حریق چوبی
دربهای مقاوم در برابر حریق چوبی، که از نامشان پیداست، با چارچوب چوبی ساخته میشوند. در قسمت انتهایی این نوع دربها، یک قسمت متحرک وجود دارد که در هنگام بسته شدن، قسمت فعال پایین میرود و باعث میشود تا از ورود دود جلوگیری شود. لازم به ذکر است که بر اساس معیارها، چوب این نوع دربها باید خشک و بدون هیچ گونه کندهکاری و برآمدگی باشد. دربهای چوبی مقاوم در برابر حریق به دلیل نصب راحتتر و استفاده آسانتر از آن نسبت به دربهای مقاوم در برابر حریق فلزی، دارای طرفداران بیشتری در بین کاربران هستند. دربهای چوبی مقاوم در برابر حریق روی چارچوب فلزی و چوبی قابل نصب هستند و بسته به نظر و معیارهای مطابق با در، باید یکی از دو نوع چارچوب را انتخاب کنید. چارچوبهای چوبی باید از چوب خشک بدون رنگ و از جنس چوب روس خشک باشند. جالب است بدانید که درب چوبی مقاوم در برابر حریق مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد و به دلیل نوع ماده خاص مورد استفاده و روش تولید آن، قیمت بالاتری نسبت به سایر دربهای مقاوم در برابر حریق دارد. دربهای چوبی مقاوم در برابر سرقت در دو نوع تک لنگه و دو لنگه در بازار موجود هستند که نوع دستگیره و یراق آلات مورد استفاده در ساخت آن نیز باید مقاوم در برابر حریق و متناسب با معیارهای آتشنشانی باشد.
کاربرد درب های ضد حریق
دربهای ضد حریق، در مکانهای متعددی کارایی دارند. این مکانها شامل
: • دروازههای فرار اضطراری در ساختمانهای مسکونی و اداری
• درب ویژه برای نیروگاههای برق
• دربهای مربوط به بیمارستان
• دربهای انبارها و خزانهها
درب های ضد سرقت
در چند سال اخیر، استفاده از دربهای ضد سرقت به عنوان یکی از تجهیزات ساختمانی رو به افزایش بوده است. این دربها، همانطور که از نامشان پیداست، دربهایی هستند که جلوی ورود دزدان را میگیرند و در برابر هرگونه دستکاری، تخریب و استفاده از اهرم، ایمن و قابل اعتماد هستند. لازم به ذکر است که این اطمینان به معنای صد درصدی نیست، اما در مقایسه با دربهای معمولی، تفاوت بسیار زیادی را میتوان مشاهده کرد و به استحکام دربهای ضد سرقت پی برد. در مقابل فشار، برش، استفاده از اهرم و دستکاری قفل، این نوع دربها دارای سطح ایمنی بسیار بالایی هستند و حتی با وجود نردههای حفاظتی، امنیت بیشتری نسبت به دربهای معمولی دارند.
ساختار درب ضد سرقت
دربهای ضد سرقت، که در کلیت از یک لایه فولادی داخلی تشکیل شدهاند، با دو لایه چوبی دیگر پوشیده میشوند. در فضای داخلی این دربها، عایق پشم سنگ با چگالی بالا استفاده میشود که یک نوع عایق صوتی و حرارتی است. قفلها و یراقآلاتی که در این نوع دربها استفاده میشوند، با دربهای معمولی متفاوت هستند و از نوع گاوصندوقی هستند. در واقع، درب توسط دو یا سه قفل به چارچوب متصل میشود؛ بنابراین، استفاده از دربهای ضد سرقت نه تنها امنیت را برای ساکنین ساختمان فراهم میکند، بلکه از هدر رفت انرژی و انتقال صدا نیز جلوگیری میکند.

انواع درب های ضد سرقت
۱. درب ضد سرقت ترک
دربهای ضد سرقت تولیدی ترکیه، با کیفیت و قیمت بالایی نسبت به محصولات مشابه ایرانی و چینی برخوردار هستند و به عنوان یک کالای لوکس و گران قیمت شناخته میشوند. قبل از اینکه تولید درب ضد سرقت در ایران شروع شود، واردات این محصول به ایران بسیار زیاد بود و با هزینه حمل و نقل پایین و کیفیت مناسب به بازار ایران راه یافت؛ اما متأسفانه با اعمال تحریمها، حجم واردات از ترکیه کاهش یافت. افزایش قیمت دلار باعث شد که قیمت این دربها به شدت افزایش یابد و در نتیجه، استقبال مردم از خرید آنها کاهش یافت. با این حال، این دربها به عنوان با کیفیتترین نوع درب ضد سرقت در بازار ایران شناخته میشوند و به صورت پک کامل وارد کشور میشوند. همچنین ارزش ذکر است که اگر مشکلی در مورد قیمت بالای دربهای ضد سرقت ترکیه ندارید، این دربها بهترین گزینه برای انتخاب شما خواهند بود.
۲. درب ضد سرقت ایرانی
در گذشته، دربهای ضد سرقت از کشورهایی مانند ترکیه و چین به ایران وارد میشدند؛ اما حدود ده سال است که ایران نیز به بازار این صنعت پیوسته و اکنون بخش عظیمی از بازار ایران را تولیدات داخلی دربهای ضد سرقت تشکیل میدهد. جدیداً، تعداد زیادی از تولیدکنندگان در داخل کشور به تولید این نوع دربها میپردازند. دربهای ضد سرقت ساخت ایران با قیمت مناسبی در مقایسه با مدلهای خارجی عرضه میشوند و همین موضوع باعث شده تا اکثر مردم درب ضد سرقت ساخت ایرانی را به عنوان اولویت خود برای خرید در نظر بگیرند.
۳. درب ضد سرقت چینی
در گذشته، دربهای ضد سرقت از کشورهایی نظیر ترکیه و چین به بازار ایران میرسیدند؛ ولی حدوداً ده سال قبل، ایران نیز وارد این صنعت شد و اکنون بخش بزرگی از بازار ایران را تولیدات داخلی دربهای ضد سرقت تشکیل میدهد. اخیراً، تعداد زیادی از سازندگان در داخل کشور به تولید این نوع دربها میپردازند. دربهای ضد سرقت ساخت ایران با قیمت مناسبی در مقایسه با محصولات خارجی در بازار عرضه میشوند و همین موضوع باعث شده تا بیشتر مردم درب ضد سرقت ساخت ایرانی را به عنوان اولویت خود برای خرید در نظر بگیرند
مشخصات یک درب ضد سرقت مناسب
در اینجا، ما چندین ویژگی و مشخصه از یک درب ضد سرقت با کیفیت و مرغوب را برای شما آوردهایم تا با استفاده از آنها، شما بتوانید یک درب ضد سرقت با کیفیت را خریداری کنید:
• فاصله بین درب و چهارچوب درب ضد سرقت نباید بیش از ۴-۵ میلیمتر باشد. زیرا اگر این فاصله بیشتر باشد، باز کردن درب با استفاده از یک میله خمیده آسانتر خواهد بود.
• به طور کلی، چهارچوب درب ضد سرقت از فولاد نرم با ضخامت ۱۸ تا ۲۴ سانتیمتر و قطر ورق ۱.۸ میلیمتر ساخته شده است. در این نوع دربها، پوشش چهارچوب و درب با رنگ الکترواستاتیک کورهای و به صورت کاملاً مکانیزه انجام میشود. همچنین، چهارچوب درب باید از ورق آهن باشد و با نوار عایق لاستیکی مجهز شده باشد.
• عایق صوتی، عایق حرارتی تا ۵ ساعت و تا دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد، مقاومت در برابر برش و فشار، عایق سرما، گرما و رطوبت و مقاومت حداکثری نسبت به رنگ پلیاستر از جمله مهمترین مزایای درب ضد سرقت هستند.
• پشم سنگی که در دربهای ضد سرقت استفاده میشود، یک نوع عایق حرارتی است و نسوز است؛ بنابراین، دربهای ضد سرقت، دربهای ضد حریق هم هستند.
• ضخامت لنگه درب ۷ سانتیمتر و قطر ورق ۱.۵ میلیمتر است. به گونهای که کلاف لنگه درب ضد سرقت از قوطی فلزی به ضخامت ۵ میل و با ابعاد ۵۰*۱۲۰ میل ساخته میشود که با دستگاه رول فرمینگ ساخته میشود و دورتادور لنگه درب را فرا میگیرد.
• تمامی چهارچوبها باید دارای نوار دزدگیر در دورتادور محیط لنگه درب با برش فارسی بر در کنجها باشند.
• تمامی چهارچوبها باید دارای خم و برش کاملاً صاف، تمیز، بدون انحنا و دارای برش فارسی بدون موج در محل اتصال باشند.
• درب ضد سرقت باید ضد آب باشد و به نوعی عایق رطوبتی محسوب میشود.
• کیفیت بسته شدن درب ضد سرقت، نشاندهنده کیفیت واقعی آن است. درب ضد سرقتی که سالها مورد استفاده قرار گرفته است باید به راحتی، بیسروصدا حتی با کمی فشار انگشتان دست بسته شود.
• لولای درب ضد سرقت باید قابل تنظیم باشد، چرا که لولا جوش این توانایی را ندارند.
• نصب این دربها آسان است و بدون آسیب رسیدن به درب ضد سرقت انجام میشود.
• درب ضد سرقت باید با بتن یا پلاستوفوم پر شود، گرچه هزینه پر کردن با پلاستوفوم گرانتر است اما امنیتی که ارائه میدهد بیشتر است.
• درب امنیتی قابلیت نصب چشمی، آلارم و قفل دیجیتال را دارا است.
• دستگیرههای داخل و خارج از جنس آلومینیوم و با کیفیت رنگ بالا باشند.
• رویه ام دی اف با ضخامت ۸ میلیمتر با تضمین عدم تغییر رنگ در طول مدت استفاده باشد.
• باز شوی مفید درب حداقل ۱۰۲ سانتیمتر باشد.
• قیمت و زیبایی دربهای ضد سرقت نیز از دیگر ویژگیهایی است که هنگام خرید باید به آنها توجه کنید. چرا که زیبایی درب نشاندهنده سلیقه صاحب خانه است